DomůRady a NávodyJaké nože vybrat do kuchyně?

Jaké nože vybrat do kuchyně?

-

Na trhu je nepřeberné množství nožů pro různé použití. Pokud byste měli mít v kuchyni každý jeden, pravděpodobně by vám nezbylo dost místa na jiné vybavení. Proto je výhodnější pořídit si jen pár a každý jeden může být pro různá použití.

Potom se při býběru můžete zaměřit zejména na jejich kvalitu. Takové kvalitní nože a jejich velký výběr naleznete na internetu. Na co se však zaměřit, hledáte-li jen pár typů nožů a kvalitu?

Základní typy nožů

Pro běžnou práci v kuchyni vám stačí 5 typů kuchyňských nožů. Jen pokud jste výjimečná kuchařka a v kuchyni trávíte čas zejména pro radost a vaření je vaše hobby, budete jich potrabovat pravděpodobně více.
Základ tvoří hladký nůž s čepelí dlouhou 15-20 cm. Je to univerzální nůž, kterým nakrájíte maso, nasekáte zeleninu, prostě použijete tehdy, když se do krájení potřebujete „opřít“.
Na chléb a pečivo je výborný dlouhý nůž s vroubkovanou čepelí. Výhodnější je jednoduché vroubkování s hlubšími oblouky. Mělké a zbytečně komplikované vroubkování způsobuje, že se krájený chléb příliš trousí. Ke krájení ovoce, drobnější zeleniny ak jemnějšímu vykrajování je vhodný lehčí nožík s čepelí do 10 cm. Ideální 8 cm. Dbejte na to, aby špic nože lehce vnikl do krájené potraviny.
Menší nůž s jemněji vroubkovaným ostřím poslouží ke krájení měkkých potravin se slupkou jako jsou například rajčata. Taková čepel lehčeji vnikne do měkkého plodu a přitom ji nepoškodí. Pokud jste gurmánská rodina a tvrdé sýry jsou u vás denně na jídelním stole, určitě potřebujete také speciální nůž na sýry, který se vyznačuje jemným vroubkováním as otvory v čepeli.

Jak vybrat kvalitní nůž

Kvalitní nůž má vyvážené těžiště, dobře vám padne do ruky a při práci nemusíte vynakládat zbytečnou námahu. Díky tomu vám při správném nakládání nehrozí, že se říznete. Plastová rukojeť je dnes již samozřejmostí, nejen že vhodný plast více vydrží, ale dá se dobře umýt a rukojeť zůstává čistá, bez bakterií.
Kvalitně vyrobený nůž se k ostří zužuje postupně, na čepeli není vidět faseta. Nože s fazetou nad ostřím se postupně vytupí a časem už nelze dobře nabrousit. Také čepel dobrého nože není příliš tenká, protože takový nůž se vám snadno vyštrbí a můžete jej vyhodit. Proto hledejte těžší nože z ušlechtilé oceli nebo nože keramické.

Jak správně udržovat kuchnské nože

Nože s hladkou čepelí pravidelně přebruste a jednou za čas nechte nabrousit u odborníka. Ke krájení používejte dřevěné nebo bambusové podložky, které jsou k ostří šetrnější. K uskladnění používejte dřevěné stíjany, ve kterých se nože netupí nárazy o jiné nádobí, než když je skladujete v zásuvce.
A proč nože nedávat do myčky nádobí? Samozřejmě silné chemikálie mycích prostředků způsobují mikrokorozi. Ale mytí nožů v myčce neprospívá ani samotné myčce, protože tlak vody z trisky, že ostří nože naráží na drátěný koš a ne jen se tím otupuje, ale postupně ničí i plastový potah, který má koš chránit.

Mohlo by Vás zajímat

PR článek