Nádobí v kuchyni nikdy není dost. Zejména pokud má vaše domácnost více členů, pravděpodobně musíte každý den připravovat nejrůznější speciality.
A k tomu jsou zapotřebí právě domácí potřeby ve formě hrnců. V současnosti máte na výběr hned více materiálů, přičemž ty dva nejoblíbenější jsou buď pozůstatkem z minulosti, nebo relativní moderní. Preferovat na vaření smaltované hrnce nebo vsadit spíše na nerez?
Hrnce s historií, které si svoji popularitu zachovaly až dodnes
Smaltované hrnce jsou na našem trhu stálicí. Možná si je pamatujete ještě z dětství z domu vaší babičky a věřte nebo ne, dosud na ně spoustu domácích hospodyněk nedá dopustit. Do každé kuchyně navíc přinesou díky tradičním vzorům retro prvek, který dokáže výrazně zpestřit její design. Ale vraťme se k podstatě. Proč vařit právě v nerezových hrncích?
Základní konstrukci tohoto typu hrnců tvoří kov, na kterém se nachází smalt, tedy ochranná keramická vrstva. Díky ní se připravované jídlo nedostává do bezprostředního kontaktu s kovem, a proto jsou právě tyto hrnce tou nejideálnější volbou pro všechny alergiky. V jejich prospěch hraje také výborná cena, množství dostupných modelů a v neposlední řadě i životnost. Její podmínkou je však správné používání a údržba. Smalt je citlivý na teplotní šoky, proto nikdy neoplachujte hrnec přímo ze sporáku studenou vodou. Ochranná vrstva by vám totiž mohla popraskat. K míchání nepoužívejte kovové náčiní, ale vždy preferujte spíše dřevěné vařečky a plastové naběračky. Zároveň je nezbytné šetrné čištění těchto hrnců bez použití jakýchkoli kovových drátěnek.
Téměř bez rizika připálení
Druhým populárním materiálem v našich kuchyních, dnes pravděpodobně nejrozšířenějším, je nerez. Každý, kdo nerezové hrnce už jednou vyzkoušel, dobře ví, že vaření na nich je o něco pohodlnější než na smaltovaných hrncích. Díky nerezovému materiálu totiž existuje nižší pravděpodobnost, že se jí jídlo přichytí, připálí či se hrnec poškodí i při silnějším drhnutí. Množství nerezových hrnců má navíc speciální dno nezbytné pro moderní indukční desky na vaření. Nicméně, na rozdíl od smaltovaných hrnců je při dlouhodobějším skladování jídla v nerezovém nádobí cítit při konzumaci jídla nepříjemnou pachuť kovu. Ať už preferujete jeden nebo druhý typ hrnců, na internetu je za výhodné ceny můžete nakoupit.