DomůRady a NávodyVařit ve smaltovaných či nerezových hrncích?

Vařit ve smaltovaných či nerezových hrncích?

-

Nádobí v kuchyni nikdy není dost. Zejména pokud má vaše domácnost více členů, pravděpodobně musíte každý den připravovat nejrůznější speciality.

A k tomu jsou zapotřebí právě domácí potřeby ve formě hrnců. V současnosti máte na výběr hned více materiálů, přičemž ty dva nejoblíbenější jsou buď pozůstatkem z minulosti, nebo relativní moderní. Preferovat na vaření smaltované hrnce nebo vsadit spíše na nerez?

Hrnce s historií, které si svoji popularitu zachovaly až dodnes

Smaltované hrnce jsou na našem trhu stálicí. Možná si je pamatujete ještě z dětství z domu vaší babičky a věřte nebo ne, dosud na ně spoustu domácích hospodyněk nedá dopustit. Do každé kuchyně navíc přinesou díky tradičním vzorům retro prvek, který dokáže výrazně zpestřit její design. Ale vraťme se k podstatě. Proč vařit právě v nerezových hrncích?

Základní konstrukci tohoto typu hrnců tvoří kov, na kterém se nachází smalt, tedy ochranná keramická vrstva. Díky ní se připravované jídlo nedostává do bezprostředního kontaktu s kovem, a proto jsou právě tyto hrnce tou nejideálnější volbou pro všechny alergiky. V jejich prospěch hraje také výborná cena, množství dostupných modelů a v neposlední řadě i životnost. Její podmínkou je však správné používání a údržba. Smalt je citlivý na teplotní šoky, proto nikdy neoplachujte hrnec přímo ze sporáku studenou vodou. Ochranná vrstva by vám totiž mohla popraskat. K míchání nepoužívejte kovové náčiní, ale vždy preferujte spíše dřevěné vařečky a plastové naběračky. Zároveň je nezbytné šetrné čištění těchto hrnců bez použití jakýchkoli kovových drátěnek.

Téměř bez rizika připálení

Druhým populárním materiálem v našich kuchyních, dnes pravděpodobně nejrozšířenějším, je nerez. Každý, kdo nerezové hrnce už jednou vyzkoušel, dobře ví, že vaření na nich je o něco pohodlnější než na smaltovaných hrncích. Díky nerezovému materiálu totiž existuje nižší pravděpodobnost, že se jí jídlo přichytí, připálí či se hrnec poškodí i při silnějším drhnutí. Množství nerezových hrnců má navíc speciální dno nezbytné pro moderní indukční desky na vaření. Nicméně, na rozdíl od smaltovaných hrnců je při dlouhodobějším skladování jídla v nerezovém nádobí cítit při konzumaci jídla nepříjemnou pachuť kovu. Ať už preferujete jeden nebo druhý typ hrnců, na internetu je za výhodné ceny můžete nakoupit.

Mohlo by Vás zajímat

PR článek