DomůZahradaJak zpracovat bylinky všemožnými způsoby

Jak zpracovat bylinky všemožnými způsoby

-

V zimních měsících nastává vhodná doba pro rozhodnutí, které rostliny letos vysadíte. Budou mezi nimi i bylinky? Pokud ano, připomeňte si, jak z nich připravit léčebné, očistné či relaxační kúry a kdy je sbírat.

Měsíc leden končí a v těch nadcházejících přijde na řadu výsev semínek různých bylinkových druhů. Pokud plánujete sbírat i některé byliny z volné přírody, pamatujte na základní pravidlo.

Sbírejte jen to, co znáte!
Přestože divoce rostoucí rostliny obsahují dostatečné množství účinných látek, pokud se v nich zcela neorientujete, je lepší, když se alespoň z počátku zaměříte jen na druhy, které si sami vypěstujete na vlastní zahradě. Nehrozí tak totiž riziko, že určitý druh omylem zaměníte za jiný, a místo léčby vašemu organismu v nejlepším případě „jen“ přitížíte.

Jedna rovná se tři
V předpisech, které naleznete na dalších řádcích, můžete používat jak rostliny čerstvé, tak i sušené. Protože ty sušené jsou k dispozici po celý rok, uvádíme právě jejich množství. Platí, že na nálevy, čaje a odvary se jedna čajová lžička sušené rostliny rovná třem čajovým lžičkám čerstvé.

Jak vypadá obvyklá dávka?
Na jednotlivou dávku použijte jednu čajovou lžičku byliny zalitou dvě stě pětadvacet mililitry vody. Pamatujte, že denní dávka nesmí překročit pět lžiček byliny a pět set sedmdesát mililitrů tekutin. Pro malé děti, staré a slabé osoby je třeba snížit obvyklou dávku na polovinu.

A jaká že je tato obvyklá dávka? Dvě stě mililitrů nálevu (pro odvar třetina). Toto množství užívejte třikrát denně před jídlem po dobu jednoho až dvou dnů v případě menších obtíží (například při mírných bolestech v krku), několik dní při rýmě a nachlazení a po několik týdnů při chronických problémech (zácpa, migréna atd.)

V případě dlouhodobějších problémů, kdy se váš stav postupně zlepšuje, snižujte dávku, až ji nebudete potřebovat. I když rostliny nemají vedlejší účinky takové jako syntetická léčiva, ovlivňují i ​​ony funkce orgánů, takže by neměly být užívány, pokud to ne nezbytné.

Příprava nálevu nebo čaje
Pro horký nálev Svařte vodu, počkejte po dobu třiceti sekund a teprve poté rozsypte byliny po povrchu vody. Za občasného míchání je nechte louhovat (nezapomeňte nádobu přikrýt) patnáct minut nebo do vychladnutí, případně můžete nálev nechat stát i přes noc.

Při této metodě upřednostňujeme použít listy a květiny bylin, neboť snadno vyluhují do vody účinné látky. Nálev připravujeme z kvalitní vody, vyhneme se vodě tvrdé s vysokým obsahem vápence, které může rostlinám zabránit, aby plně uvolnily aktivní složky.

Nálev sceďte do šálku. Pít ho můžete vlažný i studený, v případě, že bojujete s rýmou a kašlem i horký. Dochuťte si ho medem či syrovým hnědým cukrem nebo také jinou rostlinou (pokud se její účinek nebije s požadovaným výsledkem), například aloise třílistou, mátou či meduňkou lékařskou.

U některých rostlinných částí s vysoce těkavými látkami se upřednostňuje studený výluh, v tom případě použijte dvojnásobnou dávku bylin, zalijte studenou vodou a nechte odstát osm až dvanáct hodin. Sceďte a vypijte. Nálev si připravujte čerstvý, pokud jej však nevypijete tentýž den, uchovejte jej v chladničce a poté ohřejte v emailové nebo skleněné nádobě.

Příprava odvaru
Dávkování platí stejné jako u čaje či nálevu. Byliny vložte do skleněné nebo emailové nádoby s kvalitní studenou vodou, přiklopte poklicí a pomalu přiveďte k varu. Zmírněte plamen a mírně zvařujte až na polovinu původního objemu (alespoň čtvrt hodiny), poté nechte přikryté stát tři minuty nebo do vychladnutí.

Sceďte, opět můžete dochutit medem nebo hnědým cukrem. Odvar vydrží v lednici tři dny, ale lepší je samozřejmě připravit si každý den čerstvý. Tato metoda se používá na tvrdší části rostlin, to znamená pro kořeny, kůru a semena, která je třeba předem rozmačkat či roztlouci (nejlépe v hmoždíři).

Příprava prášku
Prášek získáme roztlučením nebo rozdrcením (pouze) sušených listů, květů a malých kousků nasekaných z velkých částí rostlin (kůra, kořeny, silné stonky). Při práci nám pomůže hmoždíř a kávomlýnek. Získaný prášek přidáváme do nápojů, polévek a dalších pokrmů, také jej lze uložit do želatinových kapslí, které si zakoupíme v lékárně.

Příprava tinktury
Sto deset gramů práškové nebo dvě stě pětadvacet gramů čerstvé nasekané rostliny vložte do nádoby s těsným víčkem. Přidejte pět set sedmdesát mililitrů alkoholu – musí být minimálně šedesátiprocentní (vhodná je vodka, brandy, nevhodný naopak upravený ethylalkohol nebo chirurgický líh).

Vzniklou směs postavte po dobu čtrnácti dnů na teplé místo a dvakrát denně protřepejte. Potom ji sceďte (doporučuje se přes dvojitý mušelín), vytlačte co nejvíce tekutiny a přelijte do tmavé sklenice se zabroušenou zátkou. Obvyklá dávka je pět až patnáct kapek. Tinkturu můžete brát přímo i přidat do šálku s teplou vodou.

Mohlo by Vás zajímat

PR článek