DomůRady a NávodyDokonalý oběd, aneb jak správně prostírat

Dokonalý oběd, aneb jak správně prostírat

-

To zahrnuje nejen talíře, ale také příbory, vhodnou dekoraci a ubrus. Všechno by mělo dokonale ladit na vámi zvolenou událost. Před celkovým rozložením a prostřením slavnostního stolu je dobré předem si promyslet, kvůli jaké události se oběd koná. Tomu přizpůsobíte styl prostírání, aby to působilo elegantně, ale zároveň decentně k dané události.

Ubrus a talíře jsou základem příjemného oběda

Při prostírání stolu zastává nemalý úkol i ubrus, na který by měl být také kladen velký důraz. Hlavním pravidlem je, aby byl ubrus čistý, barevně sladěný s talíři a správně ožehlený. Je povoleno pouze jedno přeložení přes střed (můžeme ho nazvat i pukem, jako je tomu například u pánských kalhot). Přes tento střed můžete přehodit například ozdobný saténový pás nebo na něj položit květinovou dekoraci. Délka ubrusu by měla sahat až po sedací část židle, ale není to pravidlo. Máte-li již ubrus správně rozložen, přicházejí na řadu talíře, které hrají nejdůležitější roli.

Při uspořádání slavnostního oběda je vhodné mít vždy koupené stejné sady talířů, aby měli všichni pozváni totožné prostírání a nepůsobilo to rušivým dojmům. V současnosti je lze koupit pro počet osob 6 a 12. Každá sada by kromě talířů měla obsahovat i různé druhy sklenic například na přípitek, minerálku a jiné nápoje. K prostírání si můžete zvolit talíře kulaté, hranaté nebo oválné. Podle barevného ladění stolu přizpůsobíte i barvu talířů na více barevné nebo jednobarevné. Talíře dodávají šmrnc, eleganci a nesmírně působí na celkovou atmosféru daného setkání.

Správné ukládání talířů

Talíře ukládáme v takovém pořadí. První se ukládá tzv. podkládací talíř, na který se položí ubrousek. Tento talíř zůstává vždy na stole a na něj se postupně ukládají talíře podle toho, jak budou postupovat jednotlivé chody z vašeho menu. Součástí vašeho oběda by bezpochyby měly být také doplňkové talíře a mísy jako.

Každá část příboru má své místo

A co příbory? I ty mají na stole své místo a jejich rozložení byste měli věnovat pozornost. Ukládat byste je měli minimálně 2-3cm od hrany stolu. Na pravo se ukládá nožík s čepelí směrem k talíři. Dále následuje vedle nožíku lžíce a nakonec dezertní nůž. Na druhé straně talíře, tedy nalevo směrem k talíři, uložíme velkou vidličku a vedle ní dezertní vidličku. A co s ubrousek? Ta má být uložena na levé straně, sklenice zase na pravé.

Pokud budete dodržovat pár těchto jednoduchých rad, váš slavnostní oběd určitě ničím nezkazíte.

Mohlo by Vás zajímat

PR článek